Який бог судив померлих після смерті

Бог смерті в стародавній Греції та Єгипті

У кожному релігійному віруванні стародавніх народів існували божества, які уособлювали собою смерть. В одних народів бог смерті керував підземним царством мертвих, в інших супроводжував душі померлих в інший світ, у третіх же приходив за душею, коли людина помирала. Однак всі ці істоти тільки керували померлими, але ніяк не впливали на термін і тривалість життя людей.

Як і народження, смерть – це важлива складова життя людини. Боги смерті, напевно, присутні в релігії та міфології, показані сильними і всемогутніми істотами. Деякі народи навіть сьогодні поклоняються своїм ідолам і виконують всілякі ритуали та приношення на їхню честь. Отже, далі йтиметься про найвідоміші божества.

Аід

Головний бог смерті в грецькій міфології – це Аід. Він вважався олімпійським божеством, братом самого громовержця Зевса. Після поділу світу до Аїда відійшло підземне царство, заселене душами мертвих. Похмурий світ, в який ніколи не проникали промені сонця, Аїд назвав своїм ім’ям. Згідно з міфологією, провідником у царство бога смерті був старий човняр Харон, який переправляв душі мертвих через річку Ахеронт. А ворота підземного світу охороняв злісний пес Цербер з трьома головами. Причому впускав він всіх, хто побажає, а от вийти не вдавалося нікому.

Згідно з міфами і легендами, царство мертвих – це похмурий світ, повний пустельних полів з квітучими дикими тюльпанами та асфоделами. Над полями безшумно проносяться тіні мертвих душ, видаючи лише тихі стогони, подібні шелесту листя, а з надр землі б’є джерело Літа, яке дарує забуття всьому живому. У загробному світі немає ні печалі, ні радості, нічого, що властиве земному життю.

Аїд і Персефона

На золотому троні сидить бог смерті Аід, а поруч його дружина Персефона. Вона – дочка Зевса і богині родючості Деметри. Давним-давно, коли Персефона збирала на лугах квіти, її викрав Аїд і забрав у своє підземне царство. Деметра була в розпачі, що викликало на землі посуху і голод. Тоді Зевс дозволив дочці залишитися з Аїдом, але за умови, що дві третини року вона буде проводити на Олімпі поруч з матір’ю.

З царством померлих Аїда пов “язано багато міфів і легенд. Тут і Орфей, який завдяки своєму музичному таланту зміг випросити у Аїда свободу для своєї дружини Еврідіки. І Сізіф, який був засуджений вічно піднімати величезний камінь на гору за спробу обдурити смерть. І багато інших.

Танатос

Існував ще один Бог смерті в Греції – Танатос. Але такою владою і славою, як Аїд, він не користувався. Олімпійські боги його не поважали, оскільки вважали байдужими до людських жертв і страждань.

Танатос був сином бога мороку Ереба і богині ночі Нікти. У нього був брат-близнюк Гіпнос (бог сновидінь). За легендами, Танатос приносив людям сни, після яких вже не можна було прокинутися. Бога смерті зображували з великими крилами за спиною і погаслим факелом у руках, що символізувало згасання життя.

Згідно з легендами, Танатос не раз програвав людям. Наприклад, Геракл не побоявся битися з ним, щоб врятувати з царства Аїда Алкестіду. А цар Сізіф взагалі примудрився двічі обдурити бога смерті і заточити його в кайдани на кілька років. За що в підсумку був покараний і приречений на вічні і безглузді муки.

Оркус

Оркус, або Орк, – це найперший бог смерті з класичної давньоримської міфології. Плем’я етрусків вважало Оркуса одним з демонів невисокої ієрархії, але потім його вплив зріс. Ідола зображували величезною крилатою істотою з гострими рогами, кліками і хвостом. Саме Оркус став прообразом сучасних демонів і диявола.

До того як римляни зазнали грецького впливу, їхній бог смерті вважався правителем загробного світу і чимось нагадував інше божество – ЛіпПатера. Потім риси і функції Оркуса повністю перейшли до Плутона.

До речі, Оркус став прообразом не тільки сучасних демонів і диявола, а й таких істот, як орки.

Плутон

Плутон – головний бог смерті у римлян. Він став своєрідним варіантом грецького Аїда. За легендами, Плутон був братом таких богів, як Нептун і Юпітер. Він царював у підземному світі, а на землю виїжджав тільки за душами людськими. Тому його дуже боялися. Між іншим, Плутон вважався гостинним богом: він впускав у свій підземний світ всіх, хто побажає. Але повернутися назад вже було неможливо.

За легендами, Плутон подорожував у колісниці, запряженій чотирма чорними, як смоль, жеребцями. Під час своїх поїздок на землю бог смерті шукав не тільки душі, а й тріщини в земній корі, щоб сонячні промені ніколи не проникали в його підземний світ. Одного разу, подорожуючи по землі, Плутон зустрів богиню рослин Прозерпіну. Він насильно зробив її своєю дружиною і посадив на трон у Гадісі. І тепер вони разом правлять підземним царством мертвих.

Римляни зображали Плутона грізним, бородатим чоловіком зі стисненими міцно губами і золотою короною на голові. В одній руці бог тримав тризуб, а в іншій – величезний ключ. Цей ключ був символом того, що вибратися з царства мертвих нікому не вдасться.

На честь Плутона давні римляни храмів не будували. Але завжди робили жертвопринесення, щоб задобрити бога. Раз на сто років проводилися Столітні ігри. І в цей день дозволялося приносити в жертву Плутону тільки чорних тварин.

Осіріс

Осіріс – перший єгипетський бог смерті. За легендами, це було божество не тільки загробного світу, а й сил природи. Саме йому єгиптяни зобов’язані за навички виноробства, видобутку руди, землеробства, будівництва та лікарювання.

Отцем Осіріса був бог землі Геб, а матір “ю – богиня неба Нут. За однією з легенд, він навіть був фараоном Єгипту. Люди шанували його, адже, перш ніж забрати когось у світ мертвих, він судив за всі гріхи, вчинені людиною в житті, і славився своєю справедливістю. В Осіріса був злісний брат Сет – бог пустелі. Він обманом змусив Осіріса лягти в зачарований саркофаг, замкнув його там і скинув у води Нілу. Але вірна дружина Ісіда відшукала його і зачала від нього сина Гора, який потім помстився за батька. Осіріса зібрали по частинах, і бог сонця Ра воскресив його. Однак божество не захотіло повертатися на землю. Осіріс віддав царювання своєму синові Гору, а сам відправився в загробний світ, де вершив правосуддя.

Стародавні єгиптяни зображали Осіріса у вигляді чоловіка із зеленою шкірою, фігуру якого обвивала лоза. Він уособлював собою природу, яка вмирає і відроджується. Однак вважалося, що під час вмирання бог не втрачав своєї сили запліднення. У стародавньому Єгипті Осіріса ототожнювали з грецьким богом виноробства Діонісом.

Анубіс

Анубіс – ще один бог смерті у стародавніх єгиптян. Він був сином Осіріса і його помічником. Анубіс проводжав душі померлих у підземне царство, а також допомагав батькові вершити суд над грішниками.

До того як у стародавньому Єгипті з “явився культ Осіріса, Анубіс вважався головним богом смерті. Його зображували у вигляді людини з головою шакала. Ця тварина була обрана не випадково. Єгиптяни вважали, що шакали – провісники смерті. Ці хитрі тварини харчувалися падаллю, а їх виття нагадував крики відчайдушних.

В руках у Анубіса були ваги Істини. Саме вони вирішували долю душ померлих. На одну чашу терезів клали перо богині Маат, яке було символом справедливості, а на іншу – серце покійного. Якщо серце було таким же легким, як перо, то людина вважалася чистим духом і потрапляла в райські поля. Якщо ж серце було важче, то померлий вважався грішником, і його чекала жахлива кара: чудовисько Амат (істота з головою крокодила і тілом лева) поїдало серце. Це означало, що існуванню людини прийшов кінець.

Анубіс вважався також покровителем некрополей і творцем похоронних ритуалів. Його називали богом бальзамування і муміфікації.

Стародавні боги смерті

Кожен народ мав свої боги і богині смерті. Так, у скандинавів загробним світів правила Хель. Вона була дочкою бога хитрощів Локі. Царство померлих вона отримала від Одіна. Хель зображували високою жінкою, тіло якої наполовину вкрито синіми трупними плямами.

У синтоїзмі роль богині смерті грала Ідзанами. Вона разом зі своїм чоловіком Ідзанагі вважалася творницею всього живого на землі. Але після того як її син Кагуцуті обпалив богиню вогнем, Ідзанами вирушила у світ мороку. Там вона оселилася в оточенні демонів, і навіть Ідзанагі не зміг повернути її назад.

Сатана

У християн і мусульман роль бога смерті відіграє Сатана. Саме він є головним противником Бога (Аллаха). У Сатани багато імен: Диявол, Шайтан, Мефістофель, Люцифер та інші. Згідно з Біблією, колись він був ангелом, чистим і світлим. Але потім гордився і вважав себе рівним самому Богові. За що і був вигнаний разом зі своїми соратниками, які стали демонами, під землю. Там він керує царством мертвих – пеклом, куди після смерті потрапляють усі грішники.

40 днів після смерті: як поминати покійних

Смерть людини завжди є важкою подією для тих, хто був з нею знайомий. Для рідних і близьких — це особливо болісна втрата. Поминки відбуваються на третій, дев’ятий і сороковий день після смерті. Для того, щоб провести їх правильно, потрібно знати, що означає 40 днів після смерті і те, як треба поминати покійних. Як правило, існує безліч традицій, пов’язаних з цим днем, які необхідні для допомоги померлій людині.

Що таке 40 днів після смерті?

Це так звана «межа», яка знаходиться між земним і вічним життям. Ця дата – своєрідне нагадування людству про те, що після смерті душа постає перед своїм Отцем Небесним, і вона навіть трагічніша, ніж фізична смерть.

Де весь цей час знаходиться душа померлого? Часто в перший час люди відчувають присутність померлого, запахи, зітхання, кроки. Це можна пояснити тим, що до сорокового дня дух не покидає свого місця проживання.

40 днів після смерті — що це значить

Спочатку душа вільна і зазвичай знаходиться у важливих для неї місцях. На третю добу проводиться панахида.

Потім вона зустрічається з Богом, святими і відвідує рай, вхід в який може виявитися закритим. Саме тому дух починає відчувати хвилювання і страх за вчинені при земному житті помилки. На дев’ятий день проводяться поминки і панахида.

Після дев’ятого дня душа проходить визначене випробування і перешкоди. Порівнюються всі хороші і погані вчинки. На сороковий день настає Страшний Суд, під час якого вирішується, буде вічне життя в Раю або в Пеклі.

Як молитися і поминати покійних?

Поминати померлих зобов’язана кожна віруюча людина. Особливо старанними повинні бути молитви в самому початку, тому що вони допомагають легше впоратися з непоправною втратою. А на 40 днів молитва вимовляється вдома чи в церкві. В будинку жіноча частина сім’ї пов’язує на голову хустку, перед образом Господа запалюються свічки.

Будучи на цвинтарі, літургії або панахиді, суворо забороняється перенесення поминання. В інших випадках, якщо немає можливості пом’янути покійного на сороковий день, це можна зробити раніше.

На 40 день влаштовується поминальний обід, під час якого згадують померлого і моляться за його упокій. В поминальному обіді повинні бути наступні страви:

  • кутя з рису або пшона;
  • здобні млинці;
  • пироги з різними начинками;
  • м’ясні страви;
  • страви з риби;
  • салати з пісних продуктів;
  • улюблена страва покійного;
  • десерт (печиво, цукерки, ватрушки, пиріжки).

Щоб провести обряд прощання з близьким, прийнято в дні поминань приходити на кладовище з парною кількістю квітів і свічкою. На могилі заборонено шуміти, приймати їжу і алкоголь. У вигляді частування для померлого, можна біля могили залишити взяту з дому тарілочку куті.

На сорок днів прийнято роздавати людям печиво, цукерки або випічку, щоб вони могли пом’янути покійного.

Коли потрібно замовляти панахиду на 40 днів?

В цей час відвідання церкви є обов’язковим. Там моляться, замовляють панахиду і сорокоуст. Найголовніша молитва – та, яка вимовляється на літургії. Господу приноситься обов’язково безкровну жертву.

Служиться панахида перед передоднем – спеціальним столиком, на якому залишаються дари для потреб храму і в пам’ять покійних. Літію проводиться у разі, якщо в призначений день панахида не покладена.

Ось що відбувається з душею після смерті людини

Сорокоуст проводиться з дня смерті до сорокового дня, а коли цей час закінчується, сорокоуст дозволено повторити ще раз. Терміни поминання можна збільшити.

Традиції і ритуали

З давніх часів сформувалося безліч різних звичаїв з приводу 40 днів, проте церква підтверджує лише малу частину. Відомі ж традиції представлені нижче:

  1. Протягом сорока днів бажано не приділяти особливої уваги одягу, не стригтися.
  2. При сервіровці столу на поминальний обід столові прилади у вигляді ножів і виделок суворо заборонені, ложки кладуть виїмкою вниз.
  3. Залишилися на столі крихти потрібно зібрати і віднести на могилу – таким способом покійному повідомляють, що були поминки.
  4. З собою на поминки можна взяти і їжу зі свого будинку, приміром, трохи млинців або пиріжків.
  5. Двері і вікна в нічний час доби повинні бути міцно закриті. Забороняється плакати – з-за цього може притянутися душа покійного.
  6. На тумбочці або на столі потрібно залишити чарку, яка наповнена горілкою і прикрита шматочком хліба. Якщо душа п’є звідти, то кількість рідини буде спадати.
  7. До сорока днів не можна лущити насіння. Є кілька пояснень такої заборони. По-перше, з-за цього душа покійного може виявитися заплювоною. По-друге, у порушвших заборону можуть потім довгий час боліти зуби. По-третє, таким чином можна накликати нечисту силу.
  8. На сорок днів прийнято роздавати ложки. У давні часи роздавали дерев’яні ложки з поминального обіду, зараз можна роздавати звичайні ложки. Таким чином, під час користування цим столовим приладом, людина буде мимоволі згадувати померлого. З іншого боку, є забобон про те, що різний посуд з поминок на сорок днів роздавати не можна – вона виступає як учасник прощального ритуалу і може накликати на людину погані події або зовсім смерть.

Важливі прикмети на сорок днів після смерті

Існує велика кількість забобонів, які пов’язані з цією датою. Проте варто згадати і знати найвідоміші з них:

  1. У будинку не можна прибирати протягом сорока днів.
  2. Завжди повинен працювати нічник або горіти свічка.
  3. У різних відображаючих поверхнях може з’явитися померлий, який забирає з собою живого, тому аж до сорокового дня все, що має дзеркальні поверхні, наприклад, телевізори, дзеркала та інше закриваються тканиною.
  4. Під час проведення поминок на сорок днів після смерті виділяється місце для покійного, куди ставлять тарілку і склянку, накриту шматочком хліба.
  5. Голова вдови весь час до сорока днів повинна бути вкрита чорною хусткою, інакше жінка може накликати на себе порчу.
  6. Кожен день на підвіконня ставлять рушник і стакан, наповнений водою, щоб душа мала можливість вмитися.

Важливо пам’ятати, що поминки на 40 днів не є гулянням чи святом. Це час скорботи, прощення. В цей час суворо заборонено співати якісь пісні, слухати музику, пити спиртні напої.

Під час 1-2 годин, протягом яких відбуваються поминки, віруючі моляться про померлого і згадують його. На поминальному обіді повинні бути виключно християни – вони допоможуть сім’ї розділити цей важкий час, надати їй духовну підтримку.